TijdSparen Nederland

De kunst van vragen en geven

Wat is TijdSparen

De oorsprong

TijdSparen – ook wel bekend onder de engelstalige naam TimeBanking – is in 1980 in de Verenigde Staten bedacht door Edgar Cahn als een alternatief betaalmiddel voor onderlinge uitwisseling. Omdat in de Verenigde Staten de stekker uit veel sociale voorzieningen wordt getrokken, wil Edgar de mensen die hiervan afhankelijk zijn steunen met het systeem van TimeBanking.

Ook in Japan ontstaat in dezelfde periode een vergelijkbaar systeem – Fureai Kippu (vrij vertaald: een ticket voor maatschappelijke verbondenheid) omdat een landelijke voorziening voor langdurige zorg is afgeschaft. Daardoor gaan mensen elkaar helpen op basis van een puntensysteem. Vervolgens kunnen deze punten worden gebruikt om anderen, bijvoorbeeld familieleden, aan de andere kant van het land te helpen. En deze Active Life Clubs worden vaak ondersteund door bedrijven, zoals Nippon.

Principes

Geven en vragen: in de groep worden vaardigheden en diensten uitgewisseld. Het mag en kan van alles zijn. Juist door iets aan iemand te vragen, heeft een ander de kans om een Oer te verdienen. Durven vragen is empowerment!

Wederkerigheid: Helpen is effectiever als het wederkerig is en deelnemers zowel hulp vragen als hulp aanbieden. Deze wederkerigheid beperkt bovendien afhankelijkheid en deelnemers krijgen meer macht over hun eigen leven.

Gelijkheid: iedereen is gelijk. Waar je ook vandaan komt, wat je ook aan opleiding hebt gehad, hoeveel geld je ook verdiend hebt, hoe oud je ook bent. Iedereen heeft iets te bieden! En elk uur uitwisseling levert dezelfde Oer op.

 

Community

Een sterk netwerk opbouwen: een belangrijk onderdeel is de maandelijkse bijeenkomst in de vorm van een Potluck: er wordt gezamenlijk gegeten, iedereen brengt een (zelfgemaakt) gerecht mee. Je leert elkaar en nieuwe mensen kennen en wisselt ervaringen en verzoeken uit. En we hebben vooral veel plezier. Een kans om lekker te eten en gezelligheid op te zoeken.

TijdSparen is een manier om mensen én een groep sterker te maken (community building). Als je een uur iets voor een ander doet, verdien je een Oer, die betaald wordt door die ander. De verkregen Oer kan je zelf weer gebruiken om te betalen voor iets wat iemand weer voor jou doet.

Kernwoorden TijdSparen

Meer weten?

Ontdek hier meer over TijdSparen, wat de uitgangspunten zijn, waar het vandaan komt en meer over de filosofie die erachter zit.

MEE DOEN!

Wil je ook aan TijdSparen doen, kijk dan hier voor informatie en hoe je hierbij ondersteuning kan krijgen.

Contact

Wil je meer informatie op maat van TijdSparen NL?  Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.