TijdSparen Nederland

De kunst van vragen en geven

Hoe werkt een TijdSparen-groep

​Een groep starten

We spreken van een TijdSpaarbank als een groep mensen met elkaar afspreekt om punten te verdienen en uit te geven en elkaar te helpen. Deelnemers van een groep zijn daarmee lid van de TijdSpaarBank.

Een TijdSparen-groep kan lokaal of regionaal zijn en bepaalt zelf wat de samenstelling is. Bijvoorbeeld welke leeftijden, mannen en of vrouwen, op welke manier je lid kunt worden van deze groep. Daarmee kan elke groep kan er dus anders uit zien op basis van eigen wensen en behoeften.

Beginnen met uitruilen van punten

Een belangrijk uitgangspunt bij TijdSparen is dat iedereen iets te bieden heeft. De praktijk heeft geleerd dat sommigen daarvan overtuigd moeten worden. Want juist dát aspect versterkt mensen en geeft een gevoel van eigenwaarde. De kunst van vragen en geven!

Binnen de groep worden op vraag en aanbod vaardigheden en diensten uitgewisseld. Wat de uitruil ook is, elk uur is één punt waard (wij noemen dat een Oer). Dat wil dus zeggen: Als je een uur iets voor een ander doet, verdien je een Oer, door die ander aan jou gegeven. En die Oer kan je vervolgens gebruiken voor iets wat een ander persoon weer voor jou doet.

Het kunnen elke keer andere mensen zijn waarmee je Oeren uitwisselt. Het mag en kan van alles zijn. Denk bijvoorbeeld aan: naar een voorstelling met een groepje, bij iemand schoonmaken of een maaltijd brengen, hulp bij iets leren,  boodschappen doen, oppassen.

De maandelijkse bijeenkomst

Aangezien mensen elkaar willen helpen, is het fijn als de deelnemers elkaar kennen en vertrouwen. Daarvoor is de maandelijkse PotLuck.  Iedereen brengt een (zelfgemaakt) gerecht mee en er wordt gezamenlijk gegeten. En het is een uitstekend moment om te overleggen over mogelijke uitwisselingen en gezamenlijke activiteiten.

Oeren bijhouden

Het is de bedoeling dat er zoveel mogelijk Oeren worden uitgewisseld binnen de groep. Daarom is het van belang om de uitruilen bij te houden. Hier ligt een taak voor de TijdSpaarBank in de persoon van een coördinator. Want die kan ondersteunen bij het matchen van vraag en aanbod en het bijhouden van de punten.

Hoe werkt een TijdSparengroep

Meer weten?

Ontdek hier meer over TijdSparen, wat de uitgangspunten zijn, waar het vandaan komt en meer over de filosofie die erachter zit.

MEE DOEN!

Wil je ook aan TijdSparen doen, kijk dan hier voor informatie en hoe je hierbij ondersteuning kan krijgen.

Contact

Wil je meer informatie op maat van TijdSparen NL?  Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.